Kézhigiéniás Világnap

2020.05.07

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kezdeményezés keretében minden évben felhívja a figyelmet a kézhigiéné fontosságára és arra, hogy mennyi fertőzés megelőzhető az alapos, helyes kézmosással.

Az eső kampány 2009-ben indult a WHO szervezésében, "Ments életeket: Moss kezet!" címmel, azóta minden évben május 5-én szervezik meg a Kézhigiénés Világnapot. Magyarország 2010-ben csatlakozott a "Felhívás a betegellátás globális biztonságáért" programhoz, vállalva a kézhigiéne, a kézfertőtlenítés gyakorlatának javítását.

Ön tudta, hogy a fertőzések 80%-a közvetlen érintéssel terjed?

A Kézhigiénés Világnap keretében az ÁNTSZ is - 2010 óta - minden évben részt vesz a kezdeményezésben, hogy mind a lakosság, mind az egészségügyi és szociális dolgozók figyelmét felhívja arra, hogy a baktériumok és vírusok terjedésének megakadályozására, a kézmosás a leghatékonyabb eszköz.

A veszélyes vírusok és baktériumok mindenhol megtalálhatóak a környezetünkben, és csak egy érintés kell, hogy kapcsolatba kerüljünk velük. Ezután vannak olyan vírusok, baktériumok, amelyek még órákig életképesek, így ezeket mindaddig terjesztjük, amíg kezet nem mosunk. A megbetegedések megelőzésének egyik legfontosabb eszköze a hatékony kézfertőtlenítés.